Salam hormat. Terima kasih sudi jengah blog wani. Berkenaan tajuk di atas rasanya ramai yang tertanya-tanya apa yang membuatkan kulit anak-anak kita jadi sensetif. Ia tentang pemakanan kita sewaktu hamil. Ibu-ibu hamil pernah dengar tak kalo minum soya masa mengandung,
nanti anak kulit putih n cantik TAPI lepas tu kulit anak selalu
alahan, gatal-gatal dan sebagainya. Sebab apa? haaa...ini yg kita perlu tahu..Perlu
check dulu soya yang macamana yang boleh minum utk dapatkan kulit baby yg
cantek dan bebas alahan!! macamana?
Wani ceritakan sedikit disini. Ketika mgandung anak sulong, wani suka minum air soya. Hari-hari wani minum. Air lain pun memang wani minum tapi soya paling banyak. Hasilnya memang ank wani kulit putih dan cantik tapiiii sejak usia seminggu anak wani ada masalah kulit. Tak leh kene bedak, minyak rambut, losyen, sabun mandian pon tak bole pakai. Kulit macam org jerawat nasi tu. Kesian sgt.. 2-3bulan baru mandi pakai sabun.. Yang lain sume tak leh pakai sampai skrg da 2 tahun.. Rata-rata orang yang tengok Laila dapat teka yang wani mesti minum soya masa hamil. Tapi jangan ingat wani kondem soya org jual-jual tu tau.. Kang tak pasal ada yang pertikaikan pulak. Ini adalah pengalaman wani sendiri. Minum la berpada-pada. Juga seiring pemakanan yang sihat dan makan makanan tambahan.
Mengandung ank no 2 pulak wani telah di perkenalkan dgn shaklee. Esp menjadi peneman.. Alhamdulillah selepas melahirkan ank no 2 ni, kulit die tak de masalah langsung walaupon penah satu malam tak tukar pampers.. Tertido.. hehe.. Tapi ape bezanya soya esp dan soya diluar tu..?
Jom tengok kriteria pemilihan
soya yang TEPAT supaya anda mendapat kebaikannya dan terhindar daripada
sebarang sebarang RISIKO. Kalau ada kesemua 7 kriteria penting pemilihan
soya ni, maka soya yang anda minum adalah SELAMAT..
PANDUAN PENTING!!
7 CRITERIA MEMILIH PROTEIN SOYA
#
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa
soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara
kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan
dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan
nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides
tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
#
Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy
protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean
yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang
vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan
mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg
dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government
scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa
disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
# Soy
Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat
penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus
penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing,
the immune system can be depressed 30%, and many important body
functions are delayed or stopped.
# Dalam proses pembuatan soy
isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol
tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan
memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone
itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones
juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
#
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang
mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan
kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body
temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an
extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a
raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and
ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
# Proses pembuatan
soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn
suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to
destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential
amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body
tissue development can be the result
# Soy isolate itu mesti
ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa
serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan
tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah
dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy
tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup unsur
kalsium
Jadi, ENERGIZING SOY PROTEIN(ESP) dari Shaklee memiliki Kesemua TUJUH criteria pemilihan Soy Protein ini. Jika anda ingin mendapatkan ESP ni boleh la hubungi wani ye. Lebih jimat dengan pendaftaran sebagai ahli terutama yang nak buat makan sendiri. Yang nak Biz wani akan guide anda.. ^_^
No comments:
Post a Comment