11 Oct 2014

MINUM SOYA JADIKAN ANAK KULIT SENSETIF?

Salam hormat. Terima kasih sudi jengah blog wani. Berkenaan tajuk di atas rasanya ramai yang tertanya-tanya apa yang membuatkan kulit anak-anak kita jadi sensetif. Ia tentang pemakanan kita sewaktu hamil. Ibu-ibu hamil pernah dengar tak kalo minum soya masa mengandung, nanti anak kulit putih n cantik TAPI  lepas tu kulit anak selalu alahan, gatal-gatal dan sebagainya. Sebab apa? haaa...ini yg kita perlu tahu..Perlu check dulu soya yang macamana yang boleh minum utk dapatkan kulit baby yg cantek dan bebas alahan!! macamana?

Wani ceritakan sedikit disini. Ketika mgandung anak sulong, wani suka minum air soya. Hari-hari wani minum. Air lain pun memang wani minum tapi soya paling banyak. Hasilnya memang ank wani kulit putih dan cantik tapiiii sejak usia seminggu anak wani ada masalah kulit. Tak leh kene bedak, minyak rambut, losyen, sabun mandian pon tak bole pakai. Kulit macam org jerawat nasi tu. Kesian sgt.. 2-3bulan baru mandi pakai sabun.. Yang lain sume tak leh pakai sampai skrg da 2 tahun.. Rata-rata orang yang tengok Laila dapat teka yang wani mesti minum soya masa hamil. Tapi jangan ingat wani kondem soya org jual-jual tu tau.. Kang tak pasal ada yang pertikaikan pulak. Ini adalah pengalaman wani sendiri. Minum la berpada-pada. Juga seiring pemakanan yang sihat dan makan makanan tambahan.

Mengandung ank no 2 pulak wani telah di perkenalkan dgn shaklee. Esp menjadi peneman.. Alhamdulillah selepas melahirkan ank no 2 ni, kulit die tak de masalah langsung walaupon penah satu malam tak tukar pampers.. Tertido.. hehe.. Tapi ape bezanya soya esp dan soya diluar tu..?

Jom tengok kriteria pemilihan soya yang TEPAT supaya anda mendapat kebaikannya dan terhindar daripada sebarang sebarang RISIKO. Kalau ada kesemua 7 kriteria penting pemilihan soya ni, maka soya yang anda minum adalah SELAMAT..

PANDUAN PENTING!!
7 CRITERIA MEMILIH PROTEIN SOYA

# Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

# Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

# Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

# Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

# Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

# Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

# Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup unsur kalsium

Jadi, ENERGIZING SOY PROTEIN(ESP) dari Shaklee memiliki Kesemua TUJUH criteria pemilihan Soy Protein ini. Jika anda ingin mendapatkan ESP ni boleh la hubungi wani ye. Lebih jimat dengan pendaftaran sebagai ahli terutama yang nak buat makan sendiri. Yang nak Biz wani akan guide anda.. ^_^



~SHAKLEE MEMIKAT HATI?~

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian boleh PM inbox wani

Sms/whatsapp: 019-2833710
Instagram: waniz_simple_shop
Facebook: Noor Malawani
Fanpage: WANIZ SIMPLE SHOP
Email: wanizvitamin@gmail.com
Shaklee Id: 929525

No comments:

Post a Comment

~DISCLAIMER~

Info yang terdapat di dalam blog ini bukanlah idea asal saya. Info-info ini didapati melalui pembacaan buku, majalah kesihatan, sumber internet, testimoni-testimoni pelanggan yang sudah menggunakan Shaklee dan sebagainya.


Produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Anda digalakkan mendapat nasihat pakar perubatan yang berkaitan.